Købe eller leje ski?

Er du træt af at bruge penge på at leje ski hvert år? Er du træt af at stå i kø for at leje ski? Overvejer du at købe egne ski? Læs med her under for at se, om du bør købe eller leje ski.

Lad mig starte med at sige, at der kan være mange gode ikke økonomiske grunde til at købe egne ski. Denne artikel tager alene udgangspunkt i, hvad det koster at købe og leje ski.

Der er mange udgifter på en skitur – skileje kan være en de tunge poster. Det kan være fristende at tænke på udgiften til skileje som overflødig. Er pengene ikke sparet på et par år, hvis man køber eget udstyr? For at besvare dette spørgsmål, skal vi bruge prisen på udstyret, prisen på skileje og prisen på skitransport – og herefter sammenligne priserne. Lad os komme i gang!

Picnic i Val Thorens - mon de viste ski er købt eller lejet?

Vi starter med prisen på skileje. Der er taget udgangspunkt i priser fra 2019/2020 sæsonen i Bad Gastein (Vinterly), Tignes (Danski) og Canazei (Vinterly). Prisen er for 6 dages skileje inkl. støvler, stave og hjelm. Fælles for den dyreste kategori er, at det altid er ski fra indeværende sæson, mens ski i den billigste kategori kan have flere sæsoners skiløb bag sig. Tignes har fire kategorier, mens de andre har tre. Jeg har taget gennemsnittet af kategori 2 og 3 i Tignes for at sammenligne.

DestinationBad GasteinTignes Canazei
Billigst skileje1.044,-968,-561,-
Mellem skileje1.311,-1208,-719,-
Dyrest skileje1.548,-1.498,- 935,-

Prisen for køb af udstyr varierer alt efter, om du ønsker det nyeste gear, finder noget på udsalg, køber det brugt eller bare vil have det billigste, der kan opstøves.

Jeg har lavet et estimat på, hvad de fire kategorier kan koste ud fra egne erfaringer. Med i prisen er indregnet ski m. bindinger, støvler, stave og hjelm.

NyesteTilbudBrugtBilligst
8.500,-4.500,-2.500,-1.000,-

Rejseselskaberne tager et gebyr for at transportere dine ski med fly, mens det tilsvarende vil være gratis selv at fragte udstyret med bil. Der er indsat en lille tabel med priser for skitransport for vores tre destinationer her under. Vær opmærksom på, at rejseselskaberne selv sætter denne pris.

Bad Gastein (Vinterly) Tignes (Danski)Canazei (Vinterly)
400,- 449,-400,-

Sidste skridt er at finde ud af, hvor mange skiture der skal til, for at tjene udgiften til eget udstyr hjem. Det gøres herunder i en tabel for hver af vores tre destinationer på følgende formel, rundet op til heltal:
Købt udstyr / (Skileje - Skitransport)

Bad GasteinNyesteTilbudBrugtBilligst
Billigst skileje14742
Mellem skileje10532
Dyrest skileje8431
TignesNyesteTilbudBrugtBilligst
Billigst skileje17952
Mellem skileje12642
Dyrest skileje9531
CanazeiNyeste Tilbud Brugt Billigst
Billigst skileje5328167
Mellem skileje271584
Dyrest skileje16952

Du kan bruge tabellerne ovenfor til at finde ud af, hvor mange skiture det ca. vil tage dig at spare de penge, dit udstyr koster ud fra kategori og destination. Du kan også bruge dem som inspiration og lave din egen udregning.


Du skal være opmærksom på følgende, som tabellerne ikke tager højde for:

  • Du taber penge, når du sælger et par ski, der er købt nye.
  • Brugte ski kan i princippet sælges uden tab, fx på dba. De kan således bruges som “gratis skileje”, hvis du sælger dem, når du kommer hjem igen.
  • Hvis du kører i bil på skiferie skal skitransport tages ud af ligningen, og udstyret er dermed tjent hjem en del hurtigere.

Opsamling

Hvis du er typen, der skal have det nyeste udstyr, vil det tage dig mellem 8 og 16 skiture at spare de penge dit skiudstyr koster, mens du slipper med 2-7 skiture, hvis du går efter det billigste udstyr. Hvis du ikke nødvendigvis skal have dette års model og du derfor køber brugt udstyr eller ski på tilbud, vil det tage dig henholdsvis 3-8 og 5-15 skiture at spare de penge, du har brugt.

# 2020 Opdatering

Mine ture til Tignes og Grandvalira var lidt atypiske i forhold til priser på skitransport og skileje. Jeg betalte i begge tilfælde mere for skitransport end mine medrejsende gjorde for skileje.
I Tignes skyldtes forskellen den korte rejsetid, hvor skitransport koster 449,- hos Danski uafhængig af rejsens længde, mens billigste skileje for 3 dage kostede 389,-. Skiferien i Grandvalira var arrangeret af Sunweb, som ikke er rejsearrangør i klassisk forstand. De formidler blot kontakt til tredjepart i forhold til transport og indlogering. I mit tilfælde fik jeg et bookingnummer til Norwegian og måtte selv tilkøbe skitransport for 350,- pr vej. Skileje for 6 dage kostede 339,-. Moralen ved dette må være, at ovenstående sammenligninger er yderst vejledende og er meget afhængig af destination og rejseform.

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *