Grandvalira

Man kan tage på skiferie i Pyrenæerne, vidste du det? Andorra er et lille land med blot 80.000 indbyggere, som har et storslået skisportsområde med over 200km pister. Kig med herunder for et indtryk af området, inden du bestiller din skiferie til Grandvalira.

Grandvalira har 210 km pister, hvilket kan måle sig med selv de største områder i alperne. Der findes 100 km blå pister, 77 km røde og 33 km sorte. Her ud over findes der 11 dedikerede freeride områder, 7 dedikerede områder til begyndere og børn, samt 3 parker til freestyle.

Du kan se et opdateret pistekort for Grandvalira her.

Det havde sneet kraftigt med 85 cm sne ugen op til min ankomst, og vi fik også lidt sne på første dag.

Grandvalira har rigtig mange brede og flade pister oppe i terrænet blandt de 100 km blå pister. Hvis du er helt ny på ski og ikke er tryg ved dette endnu, kan du benytte dig af de mange områder til begyndere længere nede i terrænet.

Der findes også mere udfordrende pister, der er smallere, stejlere eller mere kuperede.

Grandvalira her 11 dedikerede freeride områder! De er alle afskærmet fra pisterne og har en port, der markerer starten på området.

På videoen herunder ses noget af freeride området Llosada på en meget iset dag.

Vegetationen er en smule anderledes end i alperne, hvilket giver et eksotisk feel, når man står på ski her. Efter den klassiske trægrænse findes der mange enkeltstående træer – nogle steder endda på pisterne.

Lifterne er ikke helt så moderne, som de ofte ses i alperne. Alle bygninger i byen, herunder også lifthuse, er bygget i det materiale, de har nemmest adgang til i et bjergland, nemlig sten.

Grandvalira er et samlet skiområde fordelt over flere bjerge, byer og sektorer, hvilket giver et ret spredt skiløb. Det betyder samtidig, at fordi skiltningen ikke er så god som i alperne, er det ganske nemt at fare en smule vildt i skiområdet. Lifterne er ikke markeret med deres navn, som man er vant til. Der findes i stedet skilte, der hjælper med at navigere mellem de 7 forskellige sektorer i området, så du kan finde hjem.

Det spredte skiløb giver rig mulighed for at køre offpist mellem pisterne.

Når pisterne skal afskærmes fra det øvrige område, benyttes ofte hegn af træ, hvor man i alperne er vant til pæle med en line mellem.

Grandvaliras højeste punkt er 2822m, men de fleste af områdets bjerge når også op i 2500 til 2700m.

Grandvalira praler med 300 solskinsdage om året i gennemsnit, hvilket er imponerende. Grandvalira er dog også i gennemsnit en smule varmere end det typiske skisportssted i alperne. Det kan derfor være en god idé at være obs på vejret, hvis man vil besøge området. Jeg havde 1 dag med sne, frost og tåge, 3 dage med frost og sol fra en skyfri himmel og 2 dage med tøvejr. Temperaturene var dog ved mit besøg væsentlig højere end gennemsnittet for en dag i januar.

Mest af alt er der bare super flot i Grandvalira og Andorra, og jeg ville ikke tøve med at bestille en skiferie dertil igen. Jeg stoppede ofte op for at nyde udsigten.

Hvem skal besøge Grandvalira?

  • Du skal tage på skiferie i Grandvalira, hvis du elsker freeride.
  • Du skal tage på skiferie i Grandvalira, hvis du ønsker at prøve noget andet end de nordiske fjelde eller sydens alper.
  • Du skal tage på skiferie i Grandvalira, hvis du elsker at stå på ski i sol.
  • Du skal tage på skiferie i Grandvalira, hvis du har børn med. Der findes mange dedikerede områder til børn og begyndere.

Hvem skal IKKE besøge Grandvalira?

  • Du skal ikke tage på skiferie i Grandvalira, hvis du ønsker hurtig transport. Flyvningen tager næsten 3 timer og transfer lidt over 3 timer.
  • Du skal ikke tage på skiferie i Grandvalira, hvis du ønsker en klassisk guidet tur med hjælp fra danske guider, pistevisning og picnic i sneen. Der fandtes ingen nordiske guider i området.

Klik her for informationer om destinationen hos skier.dk.

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *