Passo Tonale

På listen over hvad man kan forvente i Passo Tonale er både en gletscher, brede pister, dedikerede freeride områder samt forbindelse med lift til et helt andet skiområde, Ponte di Legno. Mine forventninger var derfor i top, da jeg besøgte byen i januar 2019. Overvejer du en skiferie til Passo Tonale, så læs med herunder.

Turen gik med fly til Insbruck efterfulgt af en 3½ times bustur til selve Passo Tonale. Jeg var klar til skiferie i Passo Tonale, men ved ankomst var der ingen sne at se. Byen var grøn. Bjergene var brune. Pisterne var hvide.

Det samlede skiområde byder på 28 lifte og 120km pister med 40km blå, 55km røde og 25km sorte. Af de 28 lifte var 27 åbne takket være den enorme dækning af snekanoner i området. Det er ikke vildt charmerende at køre på hvide pister og når græsset er komplet blottet mellem pisterne. Men kan du se bort fra manglen på det perfekte hvide snelandskab, så har du på trods af ingen sne fra himlen et fuldt funktionelt skiområde – og det er imponerende. Der kom heldigvis en god portion sne allerede på dag to.

Du kan læse ELSKERSKI’s artikel om snesikre skidestinationer her.

ELSKERSKI - Passo Tonale - Snedrydning

Selve byen er utrolig lille og overskuelig. Der kan købes dagligvarer i to forskellige butikker, som ligger lige ved siden af hinanden – en Spar og en lokal købmand.

ELSKERSKI - Passo Tonale - Lokal Spar

Passo Tonale ligger i en dal, hvor der på den ene side ligger bjerge på op til 2577m med 14 aktive lifte, og på den anden side en gletsher på 3000m med tre sammenhængende lifte for at nå til tops. Resten af liftene i området ligger i den forbundne by, Ponte di Legno, som går op til 1920m. Solen tilsmiler dem, der kører på siden med de mange lifte i Passo Tonale, den ligger nemlig perfekt med sol lige fra morgenstunden og helt lukketid. Til gengæld var der på intet tidspunkt i løbet af dagen sol at finde på byens gletscher i denne uge i januar.

ELSKERSKI - Passo Tonale - Byen oppefra

Skiområderne

En skiferie i Passo Tonale byder overordnet på tre forskellige områder at stå på ski i:

  • Familievenlige pister (grøn)
  • De udfordrende og længere pister (lilla)
  • Nabobyen Ponte di Legno (pink)
ELSKERSKI - Passo Tonale - Pistekort opdeling

Se pistekort samt oversigt over pister og lifte på Passo Tonale’s egen side her.

Familievenlige pister

Hjertet af skiområdet Passo Tonale består af otte sideløbende lifter med en lang række pister under sig, hvor alle kan være med. De slutter helt nede i byen og er markeret som blå og røde. De er brede og ikke særlig stejle.

ELSKERSKI - Passo Tonale - bred blå pist

To af liftene tager en op i ca. 2200m, hvor de resterende er en del kortere. Jeg tror en del børnefamilier eller begyndere vil kunne få en hel skiferie i Passo Tonale til at gå i dette område, hvor man altid finder hinanden igen, hvis man bliver væk fra hinanden, fordi området er så overskueligt.

Der ligger også en snowpark i dette område af Passo Tonale med diverse små jibs og hop. Parken var ved at blive udbygget med flere store hop, mens jeg var der.

Køen til liftene blev aldrig for alvor lang. Kun når man kom ned lige efter en skiskole, kunne der opstå en smule kø, men oftest kunne man tage liften uden at stå i kø overhovedet. Jeg har aldrig været i Passo Tonale før, så jeg ved ikke, om det er normalt, at der ingen kø til liftene er. Det kunne hænge sammen med den ringe mængde sne, der var kommet.

De udfordrende og længere pister

På hver side af de otte lifte fra forrige afsnit ligger der to lifte, der tager dig op i 2000m efterfulgt af yderligere tre lifte, der ender på mellem 2500m og 2577m. Her er skiterrænet en smule mere udfordrende, og du får nogle længere nedfarter – se en af pisterne i videoen herunder.

Fra disse lifte finder du også den længste nedfart i Passo Tonale, hvis man ikke tæller gletsheren med. Turen er på 4,5km. Denne nedfart var dog den eneste reelle pist, der var lukket grundet manglende sne. I disse områder er det oplagt at køre kontrolleret offpist under liftene, men det tillod mængden af sne desværre ikke.

Tager du skiene af og går over vejen, finder du en gondol, der tager dig op til yderligere to gondoler, der til sammen tager dig op på toppen af gletcheren i 3000m. Her er koldt og blæsende, men du får en nedfart på 5km i udfordrende terræn. Vær opmærksom på, at den sidste nedfart på turen er markeret som sort. Fra toppen kan du også køre mod højre og prøve kræfter med en 10km freeride tur i rå natur – ja du læste rigtigt, 10km! Denne var desværre også lukket grundet manglende sne. Hvor der på de overskuelige pister nede ved byen få gange kunne opstå kø på grund af skiskoler, så var der aldrig kø til lifterne i dette område.

Ponte di Legno

Passo Tonale og Ponte di Legno er forbundet med en lang gondol-lift, så gæsterne i de to pågældende byer altid kan komme frem og tilbage mellem de to byer og skiområder. Man kan ikke stå på ski hele vejen i nogen af retningerne. Ponte di Legno er ikke placeret så godt i forhold til solen, som Passo Tonale er det. Der var kun sol på toppen af byens pister. Pisterne er lidt mere udfordrende i Ponte di Legno, fordi de generelt er smallere, om man så kan lide det eller ej. Det betyder også, at kun en enkelt pist er kategoriseret som blå, mens resten af sorte og røde.

ELSKERSKI - Passo Tonale - Pist Ponte di Legno

Næsten alt skiløbet foregår under trægrænsen, og pisterne er de fleste steder afskåret fra den øvrige natur med store net, så man ikke kan køre uden for pisterne, som det kan ses på billedet her over. Man skal altså ikke tage til Ponte di Legno for at køre offpist. Der var til gengæld få skiløbere her, som betød masser af plads på pisterne.

Hvem skal tage på skiferie til Passo Tonale?

  • Børnefamilien og nybegynderen skal helt sikkert tage på skiferie i Passo Tonale. Der er virkelig mange korte brede blå pister i et overskueligt skiområde.
  • Freerideren skal måske tage til Passo Tonale. Området har alle forudsætningerne, men det var desværre ikke muligt at køre offpist grundet den ringe mængde sne. Jeg vil rigtig gerne tilbage til Passo Tonale, når der er sne nok til turene uden for pisten og i deres dedikerede områder til freeride.

Hvem skal IKKE tage på skiferie til Passo Tonale?

  • Jeg vil ikke anbefale dig at tage til Passo Tonale, hvis du er en erfaren skiløber, der gerne vil udfordres på de afmærkede pister. De er hovedsageligt korte, brede og med lav hældning.
  • Hvis du kører offpist, bør du tjekke vejrudsigten nøje, inden du bestiller turen for at sikre optimale sneforhold.
  • Byen ligger en forholdsvis lang bustur fra lufthavnen, så du skal ikke bestille en tur til Passo Tonale, hvis du ønsker kort rejsetid.

Klik her for informationer om destinationen hos skier.dk.

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *